Драматично-куклен театър (ДКТ) "Иван Радоев" в Плевен започва 105-я си юбилеен сезон с три премиери. Това съобщиха за БТА от културния институт.
Още на 5 септември ще се състои премиерното представление на "Нацията на влюбените" от Михаил Дурненков по романа на нобеловата лауреатка Светлана Алексиевич - "Време second hand". Режисьор е Мартинш Ейхе. В продукцията са представени размисли за времето на разпадането на СССР, опит да се чуят хора с различни възгледи за историята и живота в комунистическия свят. Вплетени са и реални видео интервюта с руснаци, напуснали родината си, които отговарят на въпроси като какво означава Русия за тях, какво е за тях думата емиграция и др. Предпремиерно спектакълът бе представен пред публика в Плевен през месец май.
На 14 септември ще е премиерата на "Когато гръм удари" от Пейо К. Яворов. "Нашето представление поставя своя фокус върху премълчаното – катализатор на "отровното гниене" на живота. Прави опит да проследи как стаената, забравена, потулена истина бавно и незабелязано пропуква своя път през времето", казва режисьорът на спектакъла Ростислав Георгиев. В ролите са ангажирани актьорите Ива Николова, Адриан Филипов, Генадий Николов, Антъни Пенев, Теона Димова и Васил Витанов.
Третата премиера през септември е посветена на децата. Най-малките зрители ще могат да се забавляват с "Лакомият змей" по Тери Джоунс. Постановката е дело на Милена Мавродинова. Обявени са две премиерни представления на 30 септември, събота, от 11:00 и от 13:00 часа.
В афиша на ДКТ "Иван Радоев" през септември са включени и представления на "Търси се нов съпруг", "Минало не/свършено", "Елате ни вижте", "Кратка пиеса за любов". За децата са подбрани спектаклите "Франклин", "Мечешка приказка" и "Тигърчето Спас и малкото голямо слонче". 
На 29 септември на сцената на ДКТ "Иван Радоев" ще бъде представен спектакълът "Перфектната сватба" на Театрално-музикален център – Кърджали.
Билети за всички представления може да се закупят вече онлайн. Билетната каса в театъра ще започне работа от 28 август.