Окръжният съд в Монтана е признал присъда срещу български шофьор на товарен камион, издадена в Гърция, и я е приел за изпълнение в България, съобщиха от Съдебната палата в града.
В Гърция З.М.Б. (65г.) от село Лехчево в област Монтана е бил осъден на 20 години затвор за нелегален превоз на 8 мигранти, скрити в тайник в ремарке, теглено от камиона на българския шофьор. По време на разследването в Гърция било установено, че чужденците са влезли нелегално в Гърция през границата с Турция, а българският гражданин взел по 2000 евро от всеки от мигрантите, за да ги качи на ферибот от Гърция за град Бари в Италия на 22 декември 2018 година. Изяснило се още, че чужденците е можело да се задушат поради тясното пространство в тайника под пода на ремаркето. След приемането на присъдата а изпълнение в България, тя е намалена на шест години затвор, като това е максимално възможният предвиден срок в Наказателния кодекс за това престъпление.
От Съдебната палата в Монтана съобщиха за БТА, че в последните години Окръжният съд в града е приел за изпълнение в България няколко присъди срещу български граждани от региона, издадени от съдилища в други страни от Европейския съюз. Разгледани са и дела за предаване на съд в чужбина на българи, за които има съмнение, че са извършили престъпления в различни страни. Съдът в Монтана отказа да предаде на Иран техен гражданин, задържан у нас, при опит да премине нелегално границата със Сърбия поради опасност от преследване по религиозни причини, припомниха от Съдебната палата.