Министърът на правосъдието Атанас Славов и заместниците му Юлия Ковачева и Емил Дечев отдадоха почит на жертвите на тоталитарния режими, като поднесоха цветя на Мемориала на жертвите на комунизма. Това съобщиха от Министерството на правосъдието.
На днешния ден се прекланяме пред стотиците хиляди жертви на тоталитарните режими през миналия век, които са причинили страдание на хора от различни нации, етноси, пол и вероизповедания. Във времена, в които демокрациите са изправени пред все повече предизвикателства, а войната отново е част от живота на Европа, във времена, когато ценностната ни ориентация е подложена на ежедневно изпитание, е необходимо да се завръщаме към спомена за миналото, каза Славов.
Той призова да извличаме уроците от загубата на свободите си и на ефекта от това да позволим на авторитарните режими да налагат дневния ред на Европа и света.
По-рано днес представители на Столичния общински съвет (СОС), на политически партии и граждани почетоха паметта на жертвите на тоталитарни режими. Пред параклиса в градинката на НДК беше отслужена заупокойна молитва, а на Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България (Черната стена) бяха положени венци и цветя от СОС, Столичната община, ГЕРБ, СДС и БЗНС-София. 
Сред присъстващите на възпоменанието бяха председателят на СОС Георги Георгиев и общинските съветници Антон Койчев, Прошко Прошков и Стефан Марков.