Борци от България, Турция, Гърция, Република Северна Македония, Кипър, Румъния, Молдова, Албания и Украйна ще участват в турнир по мазни борби в памет на легендарния борец Коджа Юсуф, който ще се състои на 27 август, от 12:00 ч., в село Черна, община Хитрино, съобщиха от общинската администрация. 
Родното място на Коджа Юсуф за девети път ще бъде домакин на подобен турнир, който се организира от Община Хитрино. През 2011 г. в Хитрино бе издигнат паметник на Юсуф, чийто автор е шуменският скулптор Бехчет Данаджъ, а в селото е изграден и музеен комплекс на Коджа Юсуф, припомнят от общинската администрация.
Оттам уточняват, че Фолклорният ансамбъл „Добруджа” ще представи красотата на добруджанския фолклор по време на турнира. 
Предишният ден в с. Трем, от 10:00 ч., ще се състои общински събор с конни надбягвания и народни борби, който се организира вече няколко десетилетия при нарастващ интерес към него от страна на зрители и участници, за които е осигурен и награден фонд. За доброто настроение на събора ще се погрижат от Театрално – музикалния център в Разград. Концерт ще изнесе и Джюнейт Шентюрк.
Борци от шест държави участваха в турнира по мазни борби в памет на Коджа Юсуф в с. Черна през миналата година. 
Коджа Юсуф е роден през 1864 година. След многобройни победи над борци в Шуменско, на 20 години успява да победи прочутия тогава в цялата Османска империя Кел Аличо, който 27 години не познавал поражение. За известността на Юсуф спомага и рисунка от тази схватка, която се продава по панаирите. През 1894 г. започва световната кариера на Юсуф в кеч борбата. През 1895 г. в Зимния цирк в Париж успява да надвие и друг непобедим дотогава борец - Кара Осман. След този успех Коджа Юсуф се бори в Белгия, Австрия, Германия и Америка, където също побеждава наред. Той спечелил много пари и през 1898 г. решава да се върне в родното си място. Качил се от Ню Йорк на парахода „Бургундия“, но по пътя претърпява корабокрушение, в което загива. След смъртта му Коджа Юсуф се превръща в легендарна фигура, уважавана и до днес, припомниха за БТА от общинската администрация в Хитрино.