По време на специализирана операция за нарушители на пътя в София днес са проверени 56 автомобила. Това каза пред журналисти заместник-началникът на отдел "Пътна полиция" към Столичната дирекция за вътрешни работи (СДВР) комисар Златко Златанов, по време на проверката.  Акцията е по метода на „широкообхватния контрол“ и е съвместна с представители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ), Агенция „Митници“, Национална агенция за приходите и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата”.
При операцията е установен молдовски гражданин, превозвал нерегламентирано мигранти. Заловените мигранти са 21 и по техни данни са от афганистански произход. 
По време на проверката хванахме неправоспособен водач, който управлява с английско свидетелство за управление след превишен срок, каза Златанов. Водачът е български гражданин, който шофира шест месеца, а позволеният срок е три месеца. Свалени са регистрационните номера на автомобила и са взети мерки по Закона за движение по пътищата, обясни Златанов.
При проверката са изготвени пет акта на водачи и шест фиша на пътници, които не са използвали обезопасителен колан по време на движение.
Представители на „Автомобилна администрация” са установили едно нарушение за техническа неизправност, а от АПИ са съставили един акт на водач, който извършва дейност на четириосен самосвал с над 30 % претоварване на ос, посочи Златанов и допълни, че глобата за това нарушение е от 1000 до 5000 лева. От АПИ са установили и един водач, на когото е съставена глоба от 150 лв., защото не е заплатил нужната такса за движение по републиканската пътна мрежа.
В хода на проверката не са установени водачи шофирали под въздействието на алкохол.
Намаляват нарушителите, които шофират под въздействието на алкохол и наркотични вещества, отбеляза Златанов. По думите му промените в Наказателния кодекс явно дават добри резултати. По думите му още е рано да се направи сравнителен анализ, но до момента проверките показват, че се върви в правилната посоката.