България ще предостави нова хуманитарна помощ за Украйна в размер на 293 376 лева, която да подпомогне страната за справяне с тежката хуманитарна обстановка в резултат на продължаващата руска агресия, реши правителството на днешното си заседание. Това съобщиха от пресслужбата на Министерският съвет, откъдето отбелязват, че решението е "потвърждение на последователната позиция на страната ни в подкрепа на усилията на Европейския съюз и международната общност за облекчаване на страданията и подпомагане на украинското население".
Хуманитарната помощ ще бъде разпределена на три равни вноски към Хуманитарния фонд за Украйна/Бюрото на ООН на координиране на хуманитарните дейности (ОСН), Детския фонд на ООН и Международния комитет на Червения кръст (тематичен апел за хора с увреждания). Финансирането ще бъде осигурено от средства по бюджета на Министерството на външните работи, предназначени за развитие и хуманитарна помощ, посочват още от правителствената пресслужба. 
Министърът на отбраната Тодор Тагарев, който беше тази седмица на посещение в Одеса, увери, че България ще продължи да оказва всестранна помощ на Украйна. 

Преди ден, в рамките на срещата на високо равнище Украйна-Балканите в Атина, премиерът Николай Денков се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски. Украинският държавен глава благодари на българския премиер за помощта, предоставена от България на Украйна. На среща Денков припомни, че вече има решение на българското правителство за изпращане в Украйна на 100 бронетранспортьора от Министерството на вътрешните работи. За приключване на процедурата се очаква ратификация от парламента.