Двама мъже от търговищки села бяха оставени в ареста, след като Районният съд уважи като основателни исканията за задържане на прокуратурата. Двамата били привлечени в качеството на обвиняеми за извършени престъпления по Наказателния кодекс  - причиняване на лека телесна повреда в условията на домашно насилие, съобщават от Апелативната прокуратура във Варна. 
Ч.Х. (42 г.) и Б.И. (48 г.) бяха задържани за срок до 72 часа с оглед довеждането им пред съда за определяне на мерки за неотклонение спрямо тях.
 42-годишният обвиняем бил задържан, след като на 18 август т.г. нанесъл побой и причинил лека телесна повреда на жената, с която съжителствал до юли. Двамата живеели на семейни начала няколко години и имали деца, но жената била жертва на физически и психически тормоз и взела решение да напусне общия им дом. Ч.Х. не бил съгласен с това и при опит на жената да вземе свои вещи той й нанесъл множество удари по цялото тяло. Мъжът бил многократно осъждан за различни престъпления от общ характер.
Б.И. живеел със своята майка и двете си малолетни деца в село в община Омуртаг. От събраните до момента доказателства станало ясно, че той упражнявал системно насилие над своите близки, като дори търпял наказание „лишаване от свобода“ отново за нанесена телесна повреда спрямо свои близки. 
На 17 август обвиняемият употребил алкохол и при възникнал спор с възрастната му майка, нанесъл удар с юмрук в главата на малолетния му син. За случая било образувано досъдебно производство, Б.И. бил задържан и привлечен към наказателна отговорност за извършеното.
Двете определения на Районен съд – Търговище подлежат на обжалване пред Окръжния съд в града, уточни говорителят на Апелативната прокуратура  Ивана Милева. 
БТА припомня, че през август в региона имаше и други случаи на причиняване на телесни повреди. Справка в бюлетина на Областната дирекция на МВР в Търговище показва, че на 6 август двама мъже са задържани в Районно управление- Попово за срок до 24 ч за нанасяне на лека телесна повреда. На тел. 112 е бил получен сигнал за възникнал скандал между трима мъже в поповското село Берковски. 32-годишен мъж е ударил 43-годишен свой съселянин и му е причинил хематом на око и охлузвания. Пострадалият е прегледан в медицинско заведение и е отказал настаняване. По случая е образувано досъдебно производство.
В Районно управление -Търговище разследват причиняване на средна телесна повреда. Отново на 6 август, около 03:20 ч., в заведение в Търговище е бил нанесен побой на 33-годишен мъж от село Лиляк. Причинена му е средна телесна повреда, изразяваща се във фрактура на глезен на крак. Приет е за лечение в МБАЛ-Търговище, без опасност за живота му. По случая е образувано досъдебно производство.