Регионален етнографски музей на открито „Етър“ (РЕМО „Етър“) ще бъде домакин на церемония за наградите „Жива“ през 2024-та, съобщават от пресцентъра на културната институция. 
„Едно от най-значимите международни събития в областта на културата – церемония по раздаване на наградите „Жива“ на фондация Форум за славянски култури, ще се проведе в България. Това ще стане в края на септември 2024 година. Директорът на неправителствената организация д-р Андрея Рихтер и Екатерина Джумалиева, член на журито за определяне на музеите победители, посетиха Габрово, за да се запознаят с условията за реализация на церемонията“, посочи за БТА Тихомир Църов, експерт по връзки с обществеността в РЕМО „Етър“.
Д-р Андрея Рихтер и Екатерина Джумалиева са разговаряли с кмета на Габрово Таня Христова, която с готовност е подкрепила инициативата. Организатор от българска страна ще бъде музей „Етър“ – носител на една от двете големи награди „Жива“ за 2020 година, който ще бъде домакин на церемонията през 2024 г.. Министерство на културата активно подкрепя българското присъствие във Форум за славянски култури, чрез своя представител – Екатерина Джумалиева, директор на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“, поясниха от РЕМО „Етър“. 
„Утвърждаването на Наградата „Жива“ е основа за задълбочаване на сътрудничеството между музеите и специалистите от страните, членуващи в организацията. В хода на срещата беше изразена надежда, че церемонията за връчване на наградите „Жива“ в РЕМО „Етър“ в края на септември 2024 г. ще се радва на голям интерес и ще допринесе за увеличаване на участниците от България в конкурса.“, допълни Църов. 
По време на разговорите между проф. д-р Светла Димитрова, д-р Андрея Рихтер и Екатерина Джумалиева са били уточнени подробности за провеждане на церемонията, за която се очакват над 150 представители на музеи, членуващи във Форум за славянски култури. 
При посещението си у нас Д-р Андрея Рихтер е участвала в  среща и със зам.-министъра на културата арх. Чавдар Георгиев, началника на отдел „Международни дейности“ в Министерство на културата Петър Миладинов и Екатерина Джумалиева, директор на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“.
Зам.-министър Георгиев е приветствал г-жа Рихтер за активната ѝ работа за развитие и популяризиране на славянските култури. Обсъждаха се възможности за разширяване на сътрудничеството между Форум за славянски култури и българското Министерство на културата. Инициативата „Колекция от 100 славянски романа“ дава възможност за по-добро опознаване на автори от славянски държави, програмите „Славянско наследство“ и „Пиранова“ насърчават дейности в областта на опазване на културното наследство, научните изследвания и обучението, информират в заключение от РЕМО „Етър“.