„Амарис“ е заглавието на дебютната изложба на художничката Илиана Стринска. Тя ще бъде представена на 14.09 в столичния център по себепознание „Орфей“ (бул. „Пейо К. Яворов“ 18 в ж.к. „Лозенец“) и ще може да бъде разгледана до 11.10, съобщава тя за БТА.
„Амарис“ има две значения – то е много старо име. Едното значение е „дете на луната“, което произлиза от испански с арабски корен и означава луна. Това е материалното значение. А в духовно значение - в древнобиблейските имена самото име Амарис означава „дадено, произлязло от Бога“, обяснява авторката.
В експозицията са включени 12 картини и идеята на художничката е да се покажат новолунията във всяка зодия. Всички картини са започвани на новолуние в съответната зодия и са завършвани в пълнолуние в същия знак. Подготовката на изложбата отнела на Илиана Стринска година и половина. 
Започва да рисува първата картина съвсем импулсивно, слушайки музика. След това праща произведението си на конкурс в Испания и печели втора награда. Следващите картини са рисувани под въздействието на различна музика и новата луна на всеки зодиакален знак. Започнала първата творба от серията в новолуние на Водолей и приключила на пълнолуние в Скорпион.
„Рисувано е по принципа на иконописта. В този жанр първият слой е най-тъмен, най-черен и от тъмнината се изкарва светлината. Идеята на самия проект е, че независимо колко тъмнина, болка и мъка има в един човек винаги светлината, излязла от тъмнината е най-красива, най-чиста и най-светла“, казва тя. Това е и посланието на художничката към публиката.