Областното пътно управление в Русе работи за възстановяване на движението по "Дунав мост", съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Рано тази сутрин тежкотоварен камион аварира на съоръжението преди табелата за Румъния, усука се и блокира трафика и в двете посоки. По данни от тахографа на превозното средство, с турска регистрация, шофьорът е карал по моста с 68 км/ч при ограничение на скоростта до 40 км/ч. При пътния инцидент са повредени част от ограничителните системи и парапетите на моста. 
От около 3:00 часа тази нощ пунктът е изцяло затворен за движение. След инцидента се е стигнало и до пробиване и откъсване на резервоара от автомобила и разливане на гориво. 
От АПИ посочват, че са предприети действия за изтегляне и премахване на пътното превозно средство, за да може да се възстанови движението. 
В една лента започва пропускането на леките автомобили, за да се изтегли образувалата се колона от автомобили в град Русе, а след това поетапно ще започне пропускането и на тежкотоварното движение. На място има екипи на „Пътна полиция“, Областно пътно управление – Русе, пътноподдържащата фирма и „Гранична полиция“. Днес ще бъдат възстановени и повредените ограничителните системи и парапетите на моста. 
Необходимо е шофьорите да карат внимателно, да спазват правилата за движение и необходимата дистанция, да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи, предупреждават от АПИ.
Миналата седмица е направен авариен ремонт на дилатационната фуга на „Дунав мост“. В българската част съоръжението се нуждае от основен ремонт, който е залегнал в програмата на АПИ. Основен ремонт на моста до момента не е правен. Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. 
До края на август АПИ ще обяви обществена поръчка за избор на изпълнител на основния ремонт на „Дунав мост“ въз основа на изготвения технически проект. Предстои и обявяването на тръжна процедура за строителен надзор.
По границата с Румъния трафикът е интензивен на пунктовете „Дуранкулак“ и „Кардам“ за товарни автомобили на изход, съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“ на сайта си.