Заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев прие посланика на Китай в България Дун Сяодзюн, съобщиха от министерството на сайта си. Срещата се проведе в духа на взаимното желание за задълбочаване на двустранните приятелски отношения. През 2024 г. ще се отбележат 75 години от установяването на дипломатически отношения между България и Китай.
„България високо цени традиционните си приятелски отношения с Китай, които бяха издигнати на ниво стратегическо партньорство през 2019 г.“, заяви заместник-министър Стойчев. Двете страни споделиха желанието си за активизиране на връзките и сътрудничеството в областите от взаимен интерес. 
По време на срещата заместник-министър Стойчев подчерта необходимостта от задълбочаване на сътрудничеството в областта на търговията, инвестициите, транспорта, земеделието и образованието. „Следва съвместно да се работи за преодоляване на отрицателния търговски баланс и улесняване на процедурите за внос на български селскостопански продукти и храни в Китай”, изтъкна Тихомир Стойчев.
Заместник-министър Стойчев и посланик Дун Сяодзюн обсъдиха и контактите на високо равнище, в т.ч. размяна на визити, провеждане на политически консултации между външните министерства, както и следващата сесия на българо-китайската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество.
Посланик Дун Сяодзюн се срещна и с премиера Николай Денков на 25 юли. Двамата обсъдиха възможностите за разширяване на българския износ към Китай. Посланикът каза, че Китай е сред най-големите търговските партньори на България, но има огромен потенциал за увеличаване на нашия износ към азиатската държава.