Творци от няколко европейски страни участват в международен проект, който има за цел да обвърже грижата за природата и различни подходи в правенето на изкуство. Събитието ще се състои от 26 август до 6 септември в Созопол, по време на  ще бъде дом на празниците на изкуствата „Аполония“, съобщават организаторите от НАТФИЗ. 
„Вода: Памет и движение” е темата на 12-дневната творческа резиденция.
Димитрис Савва от Кипър, Андреа Даванцати и Джулия Пелегрини от Италия ще имат възможност да изследват значението, движението и структурата на водата, екологичните трансформации на природата, резултатът от  тези процеси и социалното въздействие върху околната среда, както и значението на съпричастността като ключ към подпомагането на глобалната загриженост за промените на климата.
Дмитрис Савва  е композитор и артист с опит в композирането на електроакустична и електронна музика и създаването на звуков дизайн. 
Изследванията на Андреа Даванцати се фокусират върху скулптурата от неръждаема стомана и проучванията му са насочени към анализ на естествени структури. Той работи и като университетски преподавател. Негови изследвания върху формите на насекоми са създали серия от микроскулптури в сребро, наречени „ларви“.
Джулия Пелегрини е италиански художник и решава да насочи вниманието си към проблемите на околната среда, за да генерира нова чувствителност към нашата планета. Тя фокусира изследванията си върху създаването на произведения, които позволяват на публиката да научи за проблема не само от концептуална гледна точка, но и чрез телата си и прякото си участие в произведенията на изкуството.
„Очакваме творците да създадат перформативна история, фокусирана върху собствената устойчивост и тази на артистите, да съчетават традиционни с иновативни идеи и материали. В края на своята резиденция те ще представят проектите си пред местната общност“, допълват от НАТФИЗ. 
Международно жури е избрало двама български творци за участие в творческите резиденции на партньорските организации по проекта EMПАКТ. Това са Мирян Колев – за творческата резиденция в NAHR, Италия, и Венелин Шурелов – за творческата резиденция във Vorres Museum, Гърция. 
Мирян Колев е музикант, композитор и мултидисциплинарен артист, който работи в сферата на експерименталната, електроакустична, амбиентна, импровизационна музика и саунд арт. Разработва и съвместни проекти заедно с други музиканти, визуални артисти, и танцьори.
Проектите на Венелин Шурелов включват рисунки, интерактивна инсталация и пърформанс, дигитални технологии, видео и теория на изкуството.
/ДД