Днес в читалня „Д-р Петър Цончев“ на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ – Габрово бе представена книгата на проф. Вера Бонева „Васил Левски: Да възкръсне България с пълна свобода” на проф. Вера Бонева, посветена на живота и делото на Апостола на свободата. Събитието уважи и заместник-областният управител Даниела Маринова. 
„Близката дистанция много пречи, твърдя го като историк. Тогава, когато е работил Васил Левски, когато е загинал, той не е бил най-популярната личност в България. Занимавайки се с Левски, пред нас изкристализира образът му и така ние виждаме колко значима е неговата фигура. Едва след 30-годишна дейност си позволявам да пиша за Васил Левски, а от около 20 години имам отделни представи за делото му. Левски е човек на делото. Той е мислил и действал държавнически“, посочи във встъпителните си думи проф. Бонева. 
Според нея се получава свръхговорене за Левски, книгата остава, а част от нещата отлитат във времето. Отделени са доста усилия, за да се отделят някои от идеите, които е проучила и тяхната интерпретативност. Авторът настоява поне от 20 години, че истинският революционен център на България до 1872 г. е бил в България. По думите на проф. Бонева българския народ е бил готов и е работел за революция. Тя посочва, че почти половината от книгата включва темата за паметта за Левски.
Проф. Бонева категорично застава зад 1840 г. като точната година на рождението на Апостола Васил Левски. Според нея няма достатъчно доводи годината 1837 да се приеме за твърда спрямо 1840 г. Традицията в онова общество е да не се помнят точни дати, помнели са се празници, събития, през коя част от годината е роден даден човек. Тогава обаче османската администрация е следила точно кой кога е роден заради данъците.  
„Беше естествено да има представяне на книгата на проф. Вера Бонева в Габрово и като част от Националните чествания за отбелязване на 146-годишнината от Шипченската епопея. Книгата, която проф. Бонева е изготвила, е по-скоро не опит да разкаже за неговия живот, а да сподели собствените си знания, които през годините е натрупвала, опознавайки възрожденските процеси. Книгата се състои от шест отделни статии, които привидно нямат връзка помежду си, но засягат делото на Васил Левски. Естествено, книгата е богато илюстрирана както с известни снимки и документи, така и с неизвестни материали. Препрочитайки всички трудове за Левски, откриваме, че той е част от всеки от нас, добрата част от нас. Тази книга ще ни помогне да станем по-мъдри като хора, а и като общество“, каза по време на представянето д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. 
„Появата на новата книга на проф. Вера Бонева „Васил Левски: Да възкръсне България с пълна свобода” е едно от събитията през 2023 година, свързани с отбелязването на 186-годишнината от рождението на Левски. Това са събития, които продължават да насърчават интереса към живота и делото на Апостола, а изследванията и новите открития помагат да се разшири и допълни нашата представа за неговата знакова роля в българската история.“, заяви Савина Цонева, директор на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ Габрово.
Проф. Бонева е историк, университетски преподавател, публицист, експерт по Възраждане, музеология и управление на висшето образование. Преподава в ШУ „Епископ Константин Преславски”, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, УниБИТ - София. Автор е на 19 книги и на над 200 статии и студии в областите на научните й интереси. Ангажирана е с инициативи за опазване на културното наследство на България и Европа и с академични събития, които обогатяват националната ни история от XIX и началото на XX век с нови научни изследвания и издания.
Националното честване на годишнината от Шипченската епопея е под патронажа на президента на Република България и се организира от Областна администрация - Габрово със съдействието на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Община Габрово, Ротари клуб - Габрово, Регионален исторически музей - Габрово, Регионална библиотека „Априлов - Палаузов“ - Габрово, Художествена галерия „Христо Цокев“, Държавен архив - Габрово.
БТА припомня, че на 7 август в Националния музей на образованието в Габрово беше открита изложбата „120 години храм-паметник „Рождество Христово“. Събитието бе първото от програмата за тържественото отбелязване на 146-годишнината от Шипченската епопея. На 17 август бе открита изложбата „Участието на българи от Бесарабия в българското опълчение в Руско-турската освободителна война“ в Художествена галерия „Христо Цокев“. На 18 август се състоя традиционното Национално състезание по изкачване на стълбите към Паметника на свободата, а вечерта имаше тържествена заря-проверка. Кулминацията бе официалната церемония в подножието на връх Свети Никола, на която присъства и президентът Румен Радев.
Проявите, включени в програмата за отбелязването на 146-та годишнина от Шипченската епопея, продължават до 25 август.  
Българската телеграфна агенция е медиен партньор на Националното честване "Шипченска епопея".