Млади художници от България, Турция, Украйна и Испания ще представят в изложба какво от опознаването на обредните традиции на страните ги е вдъхновило творчески. Събитието е част от международния образователен културен и артистичен проект "Обредни празници - обединяват културите и сърцата!". Той ще бъде представен на 28 август в двора на Етнографския музей в Бургас, а на следващия ден творбите ще бъдат изложени във фоайето на втория етаж на Културен дом НХК, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Началото на проекта е поставено през 2021 г. Тогава в него се включват ученици на частната школа на Юлия Красовска в Бургас, които изучават и рисуват украинските обредни празници. През 2023 година проектът се разраства и става международен. В него се включват местни ученици и студенти. Сред тях са възпитаници на университета "Мармара", Гимназията по изящни изкуства „Абдулкадир Мераги“ в Истанбул, Турция, учениците от Измаил, Одеска област, Украйна, възпитаници на начално училище „Сиудад де Попайан“ и училище „Родина“ в Малага, Испания. 
Откриването на изложбата с техни творби ще бъде съпътствано с демонстрация на приготвянето и дегустация на традиционни украински вареники от професионалния готвач от Украйна Жанна Шубина. Деница Георгиева от местна бургаска пекарна ще приготви за гостите обреден хляб и традиционни български хлебни изделия, а детски формации от четирите държави ще представят и музикална фолклорна програма, допълват организаторите.
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Бургас и с подкрепата на Посолството на Украйна в Република България.