Очаквам след местните избори в големите градове да отпадне досегашният властови модел, там ще влязат нови хора, а в средните и в по-малките населени места, в противопоставянето между старото и новото е възможно да се „промъкнат“ доста манипулативни, комбинативни и да ги наречем оправни хора, коментира пред журналисти в пресклуба на БТА във Велико Търново политологът проф. Евгений Дайнов.
Старите властови представи отмират от 2020 г., новото се опитва да се конструира, но все още е неопитно, очаквам моделът „Борисов“ и неговите хора да отстъпи властта в големите градове, посочи политологът. „В средните и по-малките градове, при противопоставянето между старото и новото, според мен ще се промъкнат доста фокусници, ментърджии, хора манипулативни и комбинативни. В това бурно време те ще дойдат със себични интереси, а не с интереса на общността, това може да стане много лесно, защото старите конструкции губят сила, новите не са пристигнали още, и сега всеки ще може да стане кмет или общински съветник", каза Дайнов.
Според него след местните избори наесен властовата картина  ще бъде различна, ще бъдат променени и обществените настройки. „По места хората гледат с интерес кой ще се кандидатира, защото хората се познават, гласуват на повечето места с добавен ентусиазъм спрямо парламентарните избори, но се надявам да не гласуват като запалянковци, а да погледнат разумно, с мисълта кой кандидат ще свърши работа“, посочи Дайнов и допълни, че очаква "прилични" хора в кандидатските листи и по-висока избирателна активност. Гражданското общество, където го има, е самопроизвеждаща се среда, затова не може да се твърди, че хората са уморени от изборите, каза Дайнов.
В едно уважително общество, където хората се държат уважително и говорят уважително, езикът на омразата ще отмре естествено, отбеляза той и добави, че новите кандидати за местната власт би трябвало да стъпят на тази основа в предизборната кампания. В цивилизования начин на живот хората знаят, че помагайки си ще живеят по-добре, отколкото да се „попържат“ и да се "ритат по кокалчетата“, посочи Дайнов.
На журналистически въпрос дали резултатите от местните избори могат да променят политическата картина в страната и да предвещаят предсрочен парламентарен вот, политологът отговори, че всяко политическо събитие, каквито са едни избори, може да промени картината, но определи сегашното управление на страната като по-стабилно, по-устойчиво, по-резистентно на кризи. По думите му, в ерата на сложни коалиционни конструкции, настоящата "сглобка" е много по-стабилна отколкото изглежда по две причини. Едната е, че ПП-ДБ знаят, че сега историческият момент е на хора като тях. Същевременно ГЕРБ и ДПС осъзнават, че историческото време вече не е тяхно, затова те от своя страна не са склонни на резки или рисковани движения, които могат да „разсипят“ тази сглобка и в този смисъл в нея няма хора със сили и интерес тя да не продължи да съществува, посочи политологът. „Каквито и сътресения да докарат тези избори, положението не е толкова нестабилно, колкото изглежда“, смята Дайнов.
Преди своя политически коментар в пресклуба на БТА във Велико Търново той представи програмата и участниците в предстоящото 15-о издание на Миндя рок фест, чийто идеолог и организатор е той заедно с група съмишленици.