Затворен цикъл за обработка на сушени плодове ще бъде изграден по проект в самоковското село Алино. Плодовете ще се обработват в собствен цех за сушене и ще се предлагат в собствен магазин, стана известно по време на подписване на договор в залата на Местна инициативна рибарска група (МИРГ) – Самоков. Подписи под него поставиха кметът на Община Самоков Владимир Георгиев, като председател на Управителния съвет на МИРГ – Самоков и Кирил Игнатов, управител на фирма „Алино арт“.
Чрез осигуреното финансиране ще се реализира проект в сферата на малкия бизнес. Фирмата е закупила земеделски земи, на които ще отглеждат ягоди, малини, боровинки, арония, както и овошки. Проектът предвижда изграждане и оборудване на търговски обект, в който ще се предлагат здравословни храни. Той ще бъде изграден в близост до язовира в село в Алино. Заведението ще е на една минута от боровата гора, каза по време на подписването на договора Кирил Игнатов. Той посочи, че една от  целите е да се пробват и рибни продукти. 
Финансирането по Програма за морско дело и рибарство, чрез Стратегията на МИРГ-Самоков, осигурява половината от стойността на проекта или до 200 хил. лева. Кирил Игнатов посочи, че имат сериозни планове за разработване на територията, като ще включат обекти за производство, преработка и продажба. Разчитат, че ще имат още възможности да подпомогнат реализацията чрез проекти. 
Изпълнителният директор на МИРГ - Самоков Йоана Спасова посочи, че е важно да се популяризира рибата, защото е по мярка 03 - за диверсификация на рибарската територия в дейности като туризъм, култури и услуги. По думите й тази мярка е една от най-желаните по стратегията и е с най-много проекти.