За първи път на Царевец ще бъде представена комичната опера „Дон Паскуале“ от Доницети. Заглавието е част от афиша на Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ 2023, а постановката е на Държавна опера Варна, съобщиха организаторите от община Велико Търново и общинската туристическа агенция "Царевград Търнов".
Главните роли на откритата сцена на Царевец ще бъдат изпълнени от Гео Чобанов (Дон Паскуале),  Георги Султанов (Ернесто), Свилен Николов (Доктор Малатеста), Илко Захариев (Нотариус). В Норина ще се превъплъти великотърновското оперно дарование Мария Павлова. Режисьор е Сребрина Соколова, диригент - Светослав Борисов, костюмите са на Елена Иванова, а хореографията - на Надя Димокова. В постановката участват солисти, хор и оркестър на Държавна опера Варна. Спектакълът ще бъде поставен на 24 август на откритата сцена на Царевец.
Осмият музикален сезон “Сцена на вековете“ продължава на 26 август с рок операта „Есмералда – Парижката Света Богородица“ по романа на Виктор Юго и музиката на Рикардо Кочанте в изпълнение на Старозагорската опера и ще завърши на 2 септември с грандиозна гала вечер на оперетата и мюзикъла на Национален музикален театър „Стефан Македонски“. За детска и младежка аудитория е последното заглавие за сезона и част от програмата „Сцена на вековете - Поглед към бъдещето“. Това е  спектакълът „Вълшебната корона“ по музика на Стефан Димитров, който ще бъде изпълнен от  "Бон-бон мюзик" на 12 септември в Летния театър. 
Летен оперен фестивал  „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионалния исторически музей и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ и е носител на  престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2022-2023. Изданието през 2023 година е под патронажа на Министерство на културата. Българската телеграфна агенция е  медиен партньор на фестивала.