Партиите и коалициите постигнаха съгласие за състава на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Самоков. Това каза за БТА началникът на отдел Гражданска регистрация и административно обслужване (ГРАО) към общината Полина Спасова. В срещата са участвали парламентарно представените партии и коалиции в 49-тото Народно събрание - ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България “, „Възраждане“, ДПС „БСП за България“, „Има такъв народ (ИТН). 
ОИК - Самоков ще бъде от 11 членове. Председателят ще е от ГЕРБ- СДС. Заместниците ще са от "Възраждане", ДПС и ИТН. Секретарят ще е от "БСП за България". След разисквания участниците в консултациите единодушно са се съгласили председател на ОИК - Самоков да е Елена Милушева от ГЕРБ-СДС. Решението е изпратено на Централната избирателна комисия (ЦИК). Крайният срок, в който ОИК ще влез в правомощията си, е 8 септември, обясни Спасова.
БТА припомня, че президентът Румен Радев насрочи за 29 октомври 2023 г. изборите за общински съветници и за кметове. Според Изборния кодекс ЦИК назначава ОИК не по-късно от 50 дни преди изборния ден. В случая това е до 8 септември включително. До 28 август при кмета на съответната община трябва да се проведат консултации за съставянето на ОИК.