През последните дни зачестиха оплаквания от граждани в област Кърджали, получили по електронните си пощи писма със заплашителни предупреждения за наказателно преследване, илюстрирани при отваряне с логото на дирекция от МВР. Това съобщиха от Регионалния пресцентър на вътрешното министерство в родопския град.
По този повод от там уточняват, че това е фишинг и напомнят, че в МВР няма подобна практика да се призовават граждани по електронните пощи, както и че имейлите на вътрешното ведомство и на останалите институции в страната задължително съдържат разширението ".bg".
При получаване на подобен тип електронни писма трябва да се избягва дори и отварянето им, защото това може да крие евентуален риск за електронните устройства, предупреждават експерти.
Още в средата на месец юни, а след това и в началото на август, МВР официално предупреди за разпространявани фалшиви електронни писма от името на министерството, в които се съдържат заплашителни предупреждения и угроза от наказателно преследване.