Дългосрочните политики трябва да се градят на основата на научни изследвания, не на поведението на социалните медии. Това каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов по време на среща, на която бе представен докладът на Института по океанология към БАН за съвременното състояние на околната среда в морето и пред български бряг. В дискусията участваха директорът на научното звено доц. Николай Вълчев, началникът на Басейнова дирекция във Варна Явор Димитров, директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Ерджан Себайтин. Домакин на събитието беше националният пресклуб на БТА във Варна.
Проблем на политическото развитие у нас много често е точно липсата на задълбочени научни изследвания, посочи министърът. Според него много често се реагира на поведението на социалните медии, на моментните настроения, а би следвало при разработване на дългосрочни политики да се стъпва на научните изследвания.
За доклада на Института по океанология за състоянието на Черно море Попов коментира, че е много детайлен. По думите му изследването не е насочено към отделни плажове или зони, а следи голямата картина, дава тенденциите. Черно море е уникална екосистема, но за да я опазваме адекватно, трябва да имаме именно голямата картина, допълни Попов. Той подчерта, че индивидуални казуси не трябва да се превръщат в основание за генерални заключения. Министърът каза още, че се ангажира, когато излизат изследвания, подобни на тези на варненските учени, министерството не само да им дава публичност, но и да развива политиките си на тази основа.
На въпрос за замърсяване на морето от взривения в Украйна язовир Нова Каховка Попов категорично посочи, че такова няма. Началникът на Басейнова дирекция "Черноморски район" Явор Димитров допълни, че към днешна дата няма превишаване по нито един от изследваните от експертите показатели, включително за тежки метали, пестициди, нефтопродукти. Той уточни, че е направена експедиция по цялото българско крайбрежие и данните от всички пунктове за набиране на проби са изцяло в норма. Димитров допълни, че по Северното Черноморие пунктовете са три - пред Дуранкулак, Шабла и Калиакра.