Миндя рок фест за 15 – и път посреща гости и знакови музиканти в последния уикенд на август, съобщи пред журналисти в пресклуба на БТА във Велико Търново основателят на фестивала проф. Евгени Дайнов. По думите му това е най-големият свободен рок и блус фестивал у нас извън София, на който присъстват хиляди меломани.
На откритата сцена в село Миндя ще се изявят десет групи във фестивалните дни на 25 и 26 август. В първата вечер началото ще бъде поставено с групата Г.М.О, чиято разгърната абревиатура означава Георги Минчев Оркестра, и в чийто състав са музикантите Васко Кръпката, Развигор Попов и други. Дългогодишните участници „Бобо, Тошо и Табаков“, Delta Roosters и Blues Traffic ще бъдат част от фестивалната емоция в първата вечер, като кулминацията ще бъде чуждестранното участие на гърците от Sakis Dovolis Trio.
В събота (26 август), концертът на откритата сцена ще продължи от 19:00 часа с още пет банди – The Drivers, Hermans Wolf Band- легендарна формация от 90-те години, която се завръща на сцената, група „Силует“, Подуене Блус Бенд и Магистри- групата на Евгени Дайнов, в която вече постоянен член е цигуларят Тодор Николаев, завършил обучението си по класическа цигулка в Лондон преди 22 години, но вече окончателно завърнал се в България като преподавател в Средното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. „За осма година съм на фестивала в Миндя, това е един умален вариант на летните фестивали в Хайд Парк“, посочи цигуларят и допълни, че през последните дни е бил доброволец в подготовката на фестивала в селото.
В Миндя къщите за гости са изцяло заети, но организаторите са обособили три палаткови лагера, в които има места за кемпери и каравани, както всяка година, посочи Станимир Габровски, част от организационния екип. Той подчерта, че фестивалът е част от културния календар на Община Велико Търново, с чието финансово съдействие се осъществява ежегодно.
През последните години, особено след КОВИД- епидемията, в публиката има все повече млади хора. Дали са припознали изконното звучене на рока и блуса или са разбрали, че тази музика е носител на свобода и общуване, за нас няма значение, важното е, че те са на площада и носят на рамената си следващите поколения, които също ще бъдат възпитани в духа на рокендрола,  посочиха организаторите.