Кметът на Община Бургас Димитър Николов и представителите на синдикатите в здравеопазването подписаха нов колективен трудов договор на общинските медицински специалисти по здравни грижи. От 1 август с него се осигуряват по-добри трудови възнаграждения за медицинските сестри, съобщиха от местната администрация. 
Според новия документ началната основна месечна заплата за медицинска сестра в самостоятелни детски ясли и яслени групи в детска градина ще бъде повишена от 1600 лeва на 1750 лева, а началната основна месечна заплата за медицинска сестра в детски градини и училища от 1620 лева на 1700 лева. Началната основна заплата на училищен лекар от 2070 лева става 2170 лева.
"Благодаря Ви за активната позиция, ползотворното ни партньорство и добрата Ви работа в името на заетите в сферата на общинското детско и училищно здравеопазване. Мисля, че заедно успяхме с новия колективен трудов договор (КТД) да надградим постигнатото в предходното КТД“, каза по време на срещата с представителите на синдикатите кметът Димитър Николов, цитиран от пресцентъра на Община Бургас. 
Освен допълнителни стимули за Денят на народните будители в размер на половин минимална работна заплата (МРЗ), общинските медицински сестри ще получават и парична награда за Деня на здравния работник в размер на една МРЗ. Договорена бе и присъединителна годишна вноска за нечленуващите в двата представителни синдиката в размер на 200 лeва, а за новопостъпилите служители ще се предоставя ваучер за работно облекло, пропорционален на оставащите до края на календарната година месеци. Всички останали трудови условия и придобивки се запазват, както бе разписано в действащия до момента колективен трудов договор.
Договорените по-високи работни и допълнителни възнаграждения в новия трудов договор влизат в сила от 1 август т.г.
Увеличение на заплатите на работещите в спешната помощ бе договорено вчера като стойностите им бяха оповестени от заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков. Новите им възнаграждения също влизат в сила от 1 август т.г.