Десетки участници ще се включат в конкурс за поезия "От заник слънце озарени, алеят морски ширини...", както и в националния рецитал-конкурс по произведения на Пейо Яворов. Събитията са част от четиридневната програма на фестивала "Яворови дни 2023" в почит на българския поет, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие.
Двата творчески конкурса ще се проведат в рамките на два дни – 2 и 3 септември, като рецитаторите ще се представят в салона на Народно читалище (НЧ) "Просвета 1888".
Със своето 65-то издание фестивалът "Яворови дни" ще почете личността на българския поет-символист, предвидена е четиридневна културна програма. Посетителите ще се насладят на изложби с произведения, музикални-поетични спектакли и национални творчески конкурси в Поморие, допълват от общината.
Празниците, организирани в чест на Пейо Яворов, ще се проведат от 31 август до 3 септември. 
Официалното откриване на "Яворови дни 2023" ще се състои на 31 август пред паметника на поета, разположен до брега, на Яворовите скали.
БТА припомня, че паметникът на Пейо Яворов е поставен от местните жители на Поморие в близост до брега, на Яворовите скали през 1959 година. Монументът е дело на известния скулптор Иван Блажев. Паметникът е един от символите на морския град.