От първи септември най-голямото открито тържище у нас - Неделният пазар в Димитровград ще бъде обслужвано от нова иновативна система за паркиране. Това съобщи на пресконференция кметът на общината Иво Димов. Той представи нововъведението заедно с управителя на общинското предприятие, което обслужва паркинигите -Тенчо Георгиев, и управителя на пазара Росица Маринова.
Като начало системата се въвежда за паркинга на ул. "Ивайло" до пазара, който е с капацитет 130 места, поясни Димов. Общо 24 камери ще регистрират табелите на влизащите автомобили на търговци и посетители. Те ще могат да заплащат цената от един лев за час паркиране чрез SMS или на специална станция - паркомат на входа на мястото за престой. Това е втората в страната подобна въвеждана система, уточни Димов и добави, че идеята е тя да бъде приложена на цялата територия на града.
Контролът ще бъде по-обективен, ще изчезне субективният елемент и ще бъдат избегнати предпоставките за образуването на струпвания, посочи и управителят на общинските паркинги в града Тенчо Георгиев. Към 600 са паркоместата, които биват заемани в дните на пазара от петък до неделя, каза управителят на тържището Росица Маринова. По нейни думи в "най-силните" дни на пазара, като най-близките очаквани са преди първия учебен ден, броят на търговци и клиенти достига 40 - 50 000 души.