Партиите не се разбраха за секретар и председател на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Пловдив. Днес кметът Здравко Димитров проведе консултации, съгласно разпоредбите в Изборния кодекс и решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), за избор на състав на ОИК, съобщиха от пресцентъра на общината. 
На консултациите участваха представители на всички партии и коалиции от 49-ото Народно събрание - Радослава Ташкова от ГЕРБ-СДС, Николай Гюров от „Продължаваме промяната - Демократична България", Ангел Георгиев от „Възраждане", Росица Кавърджикова от ДПС, Калин Милчев и Иван Петков от „ БСП за България", Димитър Арнаудов от „Има такъв народ".
Съставът на ОИК-Пловдив е от 27 членове, от които един председател и един секретар, минимум двама зам.-председатели (максимум четирима) и 23-ма членове. Решение на ЦИК определя и съотношението на партиите в комисията - ГЕРБ-СДС - 8, коалиция „Продължаваме промяната- Демократична България" - 7, „Възраждане" - 4, ДПС - 4, „БСП за България" – 3, „Има такъв народ" – 1. 
За заместник–председатели на ОИК бяха предложени представители от ИТН и БСП. Партиите не постигнаха съгласие за председател и секретар на комисията. Това се случи след като от ГЕРБ-СДС и ППДБ предложиха своите кандидатури за секретар, а „Възраждане" и ДПС своите за председател.
След изготвяне на протокола от консултациите и изпращането му в ЦИК от там ще назначат ОИК-Пловдив, въз основа на направените предложения от участниците. 
БТА припомня, че президентът Румен Радев насрочи за 29 октомври 2023 г. изборите за общински съветници и за кметове. Според приетата от ЦИК хронограма партиите и коалициите подават заявление за регистрация за участие в изборите за общински съветници и за кметове не по-късно от 45 дни преди изборния ден (до 17:00 часа на 13 септември). Партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети подават заявления за регистрация в ОИК не по-късно от 40 дни преди изборния ден (до 17:00 часа на 18 септември).