Фолклорният фестивал „Синия Дунав“ събира участници от всички краища на България във Видин. Неговото четвърто издание ще се проведе на 1, 2 и 3 септември в Крайдунавския парк на града, каза за БТА Валентина Ненова от организаторите. Специален гост е ансамбъл „Филип Кутев“. Входът е свободен, допълни тя.
По думите й фестивалът започва да изпълнява мисията си да съхрани, популяризира и развие българския фолклор, бит, култура и родно производство, давайки поле за изява на голяма сцена на фолклорни изпълнители, групи и самодейни състави, занаятчии и производители на традиционни стоки, храни и напитки. Той се превръща в една от традиционните културни прояви, които спомагат да се съхрани националния облик чрез народното творчество, допълни Ненова и уточни, че Фолклорният фестивал (ФФ) „Синия Дунав“ обединява разнообразна музикална програма с творчески работилници, хоротека за малки и големи, куклен театър, изложбени площи и други събития.
През трите фестивални дни на лятната сцена пред Художествената галерия „Никола Петров“ във Видин ще се изявят самодейни състави и изпълнители от различни краища на България. Освен традиционния интерес от северозападния район, тази година има записали се участници и от Кюстендил, Пазарджик, Варна, Свищов и др., поясни Ненова. Те ще покажат богатството на фолклора чрез танц, песен или мелодия, допълни тя. 
Вечерите са отредени за концерти на популярни и обичани фолклорни изпълнители. На 1 септември специален гост е талантливата певица Теодора. Пред публиката във Видин тя ще представи на живо песните от предстоящия си дебютен фолклорен албум с македонски и странджански изпълнения, поясни Ненова.
На 2 септември видинчани и гостите на града ще се насладят на яркия спектакъл на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, уточни тя и допълни, че със своята вече над 70-годишна история ансамбълът несъмнено ще поднесе запомняща се емоция и неподражаеми образци на българското фолклорно сценично изкуство.
На 3 септември Деси Добрева ще потопи публиката в магията на българското народно песенно изкуство, поднесено по един модерен и различен начин, каза Ненова и допълни, че се очакват фолклорни състави от Сърбия и Румъния.
Над 50 български производители на храни, напитки, сувенири, ръчно изработени предмети, накити и аксесоари за бита и дома са заявили участие, уточняват организаторите.