Пет пожара са възникнали в Силистренско вчера, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Всичките са овладени. 
Запалени сухи треви станали причина за пожар в село Поляна вчера около 13:10 часа. Огънят обхванал 4 селскостопански постройки и ги унищожил. С трактор и водоноска в гасенето на пожара заедно с екипа на пожарната в Силистра се включили и местни кооператори. Със съвместните им усилия огънят бил овладян, а намиращите се в близост къщи и пчелни кошери спасени.
Земеделски производители с трактор и водоноска участвали в гасенето и на друг пожар – в района на село Бабук. Екип на пожарната в Силистра се отзовал на сигнал за произшествието, получен вчера в 15.59 часа. Огън в сухи треви застрашавал две къщи, но огнеборци и доброволци успели да го потушат, преди да причини загуби.
Загуби не са допуснати и при други три пожара, възникнали вчера. Горели са сухи треви край село Айдемир и село Секулово и сметище в село Черник. След намесата на огнеборците са спасени две къщи.
Високите летни температури и продължителното засушаване усложняват пожарната обстановка в областта, предупреждават от пожарната в Силистра. В особена опасност са горите, които лесно могат да бъдат засегнати от зачестилите напоследък пожари в сухи треви.
Най-често горските пожари възникват от изхвърлени неизгасени клечки кибрит или фасове. Причина за тях могат за бъдат също небрежната работа с огън на работници, пастири и туристи; технически неизправните превозни средства; детската игра с огън; мълниите; късите съединения и аварии на електрически далекопроводи; неконтролираното палене на битови отпадъци или суха тревна растителност в близост до горски масиви.