Общо 12 пълнометражни филма ще се състезават в категориите на пълнометражния конкурс и 25 - в конкурса за късометражни филми в 41-то издание на филмовия фестивал „Златна роза“ (20-28 септември, Варна), съобщават от НФЦ.
В късометражния конкурс на „Златна роза“ тази година преобладават новелите с продължителност между 20 и 30 минути. Разнообразието от теми и творчески почерци, както и зрелостта на реализацията в някои от тях, обещават навлизането на редица нови „гласове“ в съвременното българско игрално кино, коментират от НФЦ.
В програмата са включени „Любима“, първият филм на Майя Виткова след „Виктория“ (2014), режисьорският дебют на Христо Шопов „Тест“, „Инга“ на Николай Урумов (продуцент на „Петя на моята Петя“) „Театрален романс“ на номинираната за студентски „Оскар“ (с „Танда“) Теодора-Косара Попова,  „13-и август“, дебют на театралния актьор Венцислав Сариев и още 20 късометражни игрални филма. 
Наред с младите и по-малко известни актьори, в късометражните филми участват Йоана Буковска, Параскева Джукелова, Койна Русева, Христо Шопов, Захари Бахаров, Рашко Младенов, Валентин Ганев. 
След успеха на „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев от фестивала в Карлови Вари, „Златна роза“ е първият фестивал, който ще покаже филма преди неговата официална премиера през ноември. 
Червен килим и среща с екипа очакват филми като игралния дебют на аниматора Тео Ушев – „Ф 1.681“, игралния дебют на документалиста Тонислав Христов – „Добрият шофьор“, който ще докара във Варна любимците на публиката Малин Кръстев и Герасим Георгиев-Геро, новата интерпретация по мотиви от Йовковата „Чума“ – на Иван Владимиров и с участието на Свежен Младенов. Историческа тема ще ни върне и филма на класик с Георги Дюлгеров - „Записки по едно предателство“. Ще бъде представен и втория филм на Яна Титова – „Диада“,  разнищващ важната социална тема на съдбата на поколението, чиито родители емигрират, защото не могат да печелят достатъчно. 
/ДД