Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми трима мъже на 24 г., 29 г., и 28 г. за банкови измами. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Те са действали в периода от август 2022 г. до юни 2023 г. като измамили мъж на 19 г. и му причинили парична щета в размер на 19 хил. лв.
Престъплението е разкрито след проведени оперативни действия на полицейски служители от отдел "Икономическа полиция" към областната дирекция на МВР-Пловдив под надзора на Районната прокуратура.
До момента е установено, че тримата мъже са участвали в схема с теглене на онлайн кредити с чужда самоличност. Обвиняемите са вземали лични данни от различни граждани. По този начин чрез мобилни приложения на определени банки и чрез т.нар. „лицева верификация“ на клиента, изтеглили онлайн кредити в размер на 19 хил. лв. от името на пострадалия мъж.
Единият от обвинените е арестуван преди два дни след като е бил обявен за издирване и се е укривал в България. С постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан за срок до 72 часа. Днес прокуратурата ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо него.
Спрямо другите двама обвиняеми, задържани на трети август, е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на по 5000 лв. за всеки един от тях.
Действията по разследването продължават, като се събират доказателства за други пострадали лица.
На 15 август в Ловеч бе установено непълнолетно лице, използвало фейсбук профил на 33-годишна жена и измамило двама от приятелите ѝ в социалната мрежа да му изпратят пари чрез предварително генерирани кодове за плащане – сума на обща стойност 682 лева. Извършителят е от община Бяла Слатина.