На 22 август 1962 г. е извършен неуспешен атентат срещу президента на Франция Шарл де Гол. Това е един от поредицата покушения срещу френския държавен глава. Първият атентат срещу президента е година по-рано - в началото на септември 1961 г.
Шарл де Гол е роден на 22 ноември 1890 г. в Лил, Франция. На 1 юни 1958 г. той е избран за министър-председател на страната, а на 21 декември 1958 г. – за президент на Петата република. Той заема поста президент от 8 януари 1959 г. до 28 април 1969 г. Шарл де Гол умира на 9 ноември 1970 г. на 79-годишна възраст. 
В бюлетина “Международна информация” БТА съобщава за опита за покушение, подробности за атентата, както и коментари: 
Несполучлив опит за атентат срещу Де Гол
Париж, 22 август 1962 г. /БТА/ Агенция “Франс прес” съобщи, че тази вечер, в 19:20 часа по Гринуич, бил извършен опит за атентат срещу Де Гол, малко след като е излязъл от заседание на Министерския съвет. Когато преминавал през парижкото предградие "Пти кламар", колата му е била обстрелвана с три залпа на автоматичен пистолет. Жертви няма.
***
Подробности за покушението срещу Де Гол
Париж, 23 август 1962 г. /ТАСС/ Както вече бе съобщено, снощи е бил направен опит за покушение срещу Де Гол, който остана невредим. Ранен е бил един гражданин, който минавал през това време с колата си край мястото на покушението. Няколко куршума са пробили задното стъкло и гумите на президентската кола. Близо до мястото на атентата полицията е намерила изоставена лека кола, в която е имало огнестрелно оръжие и бомби. Както съобщава агенция “Франс прес”, свидетели на покушението са заявили, че терористите са били разделени на две групи, едната от които пристигнала с леката кола, а другата - с камион. Камионът също бил намерен на един километър от мястото на покушението. В него били открити бомби и ръчна картечница.Полицията е обградила района и търси терористите.
Макар да няма други подробности за атентата срещу Де Гол, в Париж почти денонощно се смята, че това е работа на банда или няколко банди на ОАС (тайна въоръжена организация) , които миналата година пак направиха опит да убият президента.  Политическите среди отбелязват, че покушения от рода на днешното, а също и много други терористични актове, са до известна степен резултат от търпимостта спрямо дейността на ОАС, проявявана от властите.Тази позиция на властите, се подчертава в демократичните среди на френската столица, само дава кураж на бандитите от ОАС за нови терористични актове и в резултат от тази политика, налице е още едно покушение срещу Де Гол.
***
Трябва да се провалят коварните планове на ОАС
Париж, 23 август 1962 г. /ТАСС/ В момента, когато отрядите на полицията и органите за сигурност прочистваха местността, където на 22 август вечерта бе извършено покушение срещу президента на Франция Де Гол, в Париж, в Министерството на вътрешните работи се състоя екстрено съвещание на ръководителите на държавна сигурност и полицията, на което присъства министър-председателят Помпиду. Тук обръщат внимание върху обстоятелството, че властите - и по-специално органите на държавна сигурност - разбира се, са знаели за явното активизиране на  тайната въоръжена организация ОАС, която през последните седмици отново възобнови терористичните си действия.
Неведнъж печатът сигнализира, че в Марсилия и други градове на Южна Франция, заедно с хиляди французи, реши ли да се прехвърлят от Алжир във Франция, пристигат най-отявлените ултраколониалисти. Неведнъж печатът съобщаваше и за това, че те носят със себе си оръжие, боеприпаси и взривни вещества. Полицията разкри много товари оръжие в параходите, които тръгват от Алжир, а и в самата Франция.
Обществеността тревожеха и зачестилите напоследък случаи, когато "неизвестни лица" нападаха банки.  Добре известно е, че в миналото тайната въоръжена организация набираше по такъв начин средства за своята дейност. След кратко прекъсване в Париж и други градове на страната започнаха да експлодират "пластични бомби"...
Същевременно ОАС нанесе редица удари срещу прогресивни организации и лица, известни със своите демократични убеждения. Тези престъпления останаха неизяснени и нападателите успяха да се изплъзнат от полицията. Тук задават също въпроса: как можеха терористите да научат, че президентът ще отпътува в еди кой си час и по еди кой си път, като се има предвид, че маршрутът на президентския кортеж рядко се повтаря. Във връзка с това в Париж се затвърждава мнението, че тези, които снощи обстрелваха колата на генерал Де Гол, очевидно имат агентура в самите високи среди или в апарата на държавна сигурност.
"Всички републиканци, пише днес в. "Юманите", трябва да се обединят, за да осуетят новите замисли на ОАС, да защитят онова, което е останало от демократичните свободи и да наложат обновяване на демокрацията".
***
Париж, 24 август 1962 г. /БТА/ Агенция ЮПИ съобщава, че френското правителство е осведомило полицията в цялата страна да издири и арестува бившия капитан на парашутните войски на Чуждестранния легион Белиесе, за който се смята, че е организаторът на опита за атентат срещу президента Де Гол, извършен в сряда.