С тържествен водосвет, който бе отслужен от Велбъждския епископ Исаак в съслужение с местни духовници и издигане на знамената на Република България, Европейския съюз и Община Самоков, започна последната вечер от празника на Самоков. В церемонията по издигане на знамената участва и  Националната гвардейска част. 
„Поздравявам ви с празника на град Самоков, който отбелязваме в Деня на успението на самоковския светец великомъченик Симеон Самоковски, покровител на града ни. Пожелавам на всички здраве и благоденствие“, каза в приветственото си слово кметът на общината Владимир Георгиев. 
Днешният ден е ден за признателност към онези, които положиха основите на нашия град. Сам по себе си Самоков е уникален. За нас, самоковци, градът определя живота и мирогледа ни, той е в спомените, той е бъдещето ни. И в името на това бъдеще се стремим да направим всичко, което сме заложили като програми в сферата на образованието, социалните услуги, здравеопазването, културата, туризма и строителството“, посочи още Георгиев. 
Хубаво е, че самоковци имаме този празник, когато задружно се веселим, но ние сме заедно и в делниците, когато съвместно постигаме много за подобряване на цялостната визия и неслучайно Самоков заслужено получи редица признания и отличия през последните години, допълни кметът. 
Тук най-важната и най-точната фраза е: „Това направихме всички заедно”.  В дни като този осъзнаваме колко много сме свързани, защото летописната хроника на Самоков пишете вие, самоковци  с труда и с мечтите си. Вие утвърждавате родния град като модерен и проспериращ, обърна се към гражданите кметът.
По думите му благодарение на културните, читалищни и музейни дейци, културните събития са се обогатили с организирането на запомнящи се изложби,  спектакли, фестивали и празници на народното творчество, книгоиздаване, изградиха се паметници, свързани с бележити самоковци.
И ако днес живеем в град, съчетаващ красива природа, вековни традиции, героична история и предприемчивост, то е благодарение на вас – моите съграждани, вие носите този дух в сърцата си и най-важното е, че милеем за града си, защото тук са родителите на повечето от нас, тук отглеждаме децата си, заяви кметът.
Поздравителен адрес бе прочетен от президента на Република България Румен Радев. Поздравителни адреси бяха получени и от Националното сдружение на общините в Република България, от Синдиката на българските учители, от Асоциацията на българските градове и региони, от кметове на общини.
Програмата продължи с връчване на общински стипендии на заслужили ученици и студенти от община Самоков. 
Стипендията за хуманитарни науки „Константин Фотинов” получиха Константина Василева и Персиана Цанкова. Стипендия за успехи в природоматематическите науки „Любомир Чакалов” бе връчена на Радина Огнянова. Три стипендии на името на Наум Хаджимладенов за постижения в сферата на изобразителното изкуство бяха връчени на Моника Попова, Габриела Стоянова и Мария Гергинова. Стипендията за музика "Васил Стоин" заслужи Диана Чаушева. Стипендия за спортни успехи получиха Деница Манолова – баскетбол и Марио Матиканов – ски бягане. Двете „малки” стипендии за перспективни състезатели в зимните спортове до седми клас бяха връчени на Николета Джелепова и Ивелин Машов,
Тази вечер почетен плакет и удостоверение получи и доктор Стойчо Гълъбов със званието „Почетен гражданин на град Самоков“. Наградата му бе връчена от кмета Владимир Георгиев и председателя на Общински съвет – Самоков Мая Христева. 
„Благодаря ви за признанието и за оценката, която ми дадохте. Аз дойдох тук преди 44 години, останах тук и никога няма да съжалявам, че съм работил за Самоков и общината. Призовавам всички млади хора да останат да работят за Самоков, и за България. България има нужда от вас“, каза в словото си доктор Стойчо Гълъбов. Той заяви, че ще продължава да се грижи за самоковци и ще участва в обществено – политическия живот на общината.
В момента на сцената е рок група „Сигнал“, а по – късно ще излезе и народната певица Нелина, вечерта ще бъде закрита с музикално пирошоу.