Неутрализирана е международна организирана престъпна група, занимавала се с контрабанда, производство и разпространение на тютюневи изделия без бандерол. Задържани са осем души, съобщиха от МВР.
В акцията са участвали служители на ГДБОП и Гранична полиция на Румъния. Извършени са претърсвания на 23 адреса, иззети са около 10 тона тютюн, три тютюнопреработвателни съоръжения, два леки автомобила, товарен автомобил, микробус и парични суми.
Операцията е проведена на 16 и 17 август на територията на Румъния след разследване по данни за 64 доставки на 330 тона необработен тютюн от България за Румъния, осъществени в периода от 2022 г. до настоящия момент, като за това били използвани документи с невярно съдържание. След транспортирането до северната ни съседка, тютюнът, вместо да бъде изнесен в посока Чехия, както е по документи, е пренесен до специално пригодени помещения, където е бил обработван, нарязван, пакетиран и в последствие разпространяван на дребно в цялата страна чрез платформи за електронна търговия. 
БТА припомня, че на 20 август в област Търговище беше разкрита високотехнологична нарколаборатория при спецакция на ГДБОП и ДАНС. Трима поданици на Кралство Нидерландия са обвинение за участие в организирана престъпна група и са задържани за до 72 часа.