Двоен интерес към образователните програми отчитат от Археологически музей - Сандански за 2023 година спрямо миналата година. За първото шестмесечие на годината децата, които са дошли специално за образователни програми са около 2200, каза за БТА Катя Василева от Археологически музей - Сандански.
Василева разказа, че образователните програми, свързани с музея, съдържат теоретична и практична част. Така децата едновременно се забавляват и придобиват знания. Най-силно присъствие отчитат в месеците между март и юни. Децата, които проявяват интерес към музейните занимания са от цялата страна, разказа още тя. 
„Има случаи, в които класове идват за два, три дни последователно, защото искат да направят няколко програми“, каза Василева. Някои класове посещават музея почти всяка година, допълни тя. 
Една от най-интересните програми е изработването на мозайка, като всяка образователна програма първо има лека теоретична част. От музея уточниха, че се стараят теорията да не е скучна. Децата виждат на място мозайките, които са запазени в музея, а след това имат възможност да направят по една за себе си. Изображението, което тази година са правили, е гълъбче, което може да види в оригинал на първи етаж в музея, в останките от базиликата, разказа Василева. 
Програмите са групови, но лятото има възможност и за индивидуални занимания. „Наистина се стараем да работим с училищата в общината, за да може децата да чувстват музея близко“, каза Василева. Целта е музеят да стане близък на учениците. 
Други образователни програми, които предлагат, са рисуване на керамични съдове и монетосеченето. 
Василева разказа, че монетосеченето се харесва много от децата, защото по този начин те се запознават с процеса на създаване на монетите и историята. След това всеки изсича по една монета с изображения, които са от ценна плоча, а от другата страна на монетата е логото на музея, каза още тя.
Предлагат и програма, в която са представени древногръцката и римската митология и техните богове. „Тази програма е много полезна, защото в няколко етапа в училище се учи гръцката митология“, каза Василева. След това има игра, в която децата се разделят на групи и пресъздават сценки от митовете, като влизат в образа на някои от боговете, допълни тя. 
Откакто са започнали образователните програми в музея в края на 2017 година, всяка година отчитаме покачване в броя на посетителите, с изключение на годините на пандемията, каза Василева. През първите шест месеца на 2023 г. музеьт е регистрирал приходи, равняващи се на годишния оборот от 2022 г., допълни тя.