Читалище "Пробуждане 2020" в невестинското село Смоличано обвинява общинската администрация в Невестино за незаконно присвоени детски съоръжения от бъдещ център за отдих, по пътя за Смоличенския водопад и църквата "Св. Анна", част от забележителностите в района. За това съобщи пред БТА председателят на читалището Елена Начева, която е и собственик на детското селище "Живей с любов" в селото.
Начева разказа, че читалището има спечелен проект по програма "Ти и Lidl за по-добър живот", в партньорство с Фондация "Работилница за граждански инициативи" и Български дарителски форум, на стойност 10 000 лева за създаване на "Парк Смоличано", включващ изграждане на кът за отдих и игра-беседка, дървено влакче, дървени кошчета, монтаж на соларно осветление и еко-пътека от каменна фракция. "Посещаемостта на туристи през последните години в района значително се увеличи. В този ред на мисли има необходимост от подобни съоръжения, за да могат децата да се забавляват, а по-възрастните да поседнат и да си починат, наслаждавайки се на уникалната природа в района", коментира Начева.
Тя разказа, че съоръженията по спечеления проект били доставени на 30 юни, а до монтирането им, при подходящи метеорологични условия, били разположени на общинска ливада, в близост до водопада света Анна, където трябвало да се изгради паркът. 
На 5 юли обаче служители на Община Невестино, пристигнали със специално оборудване и натоварили беседката, дървеното влакче и помощните конструкции за монтажа на съоръженията, и ги откарали. 
"Предварително съобщение или предупреждение не беше отправено", разказа пред БТА Начева. По думите ѝ тя е имала проект с общината по-рано за създаването на подобен парк, но той не бил реализиран, а парите върнати на финансиращият орган – Министерството на околната среда и водите.
"Шест месеца преди пристигането на съоръженията, ние уведомихме общината по съответния ред за намеренията ни, за това, че ще разположим съоръженията върху общинския имот, но не получихме никакъв отговор. Приехме го за мълчаливо съгласие", разказа Начева.
Прибраните елементи на детската площадка в момента се намират в детската градина в село Невестино, разказа Начева.
"Всяка уважаваща себе си община би подкрепила подобни инициативи", недоумява Елена Начева. "Изпратили сме сигнал до прокуратурата за кражба на тези съоръжения и чакаме отговор", допълни председателката на читалището. Тя е получила уверение от Велбъждския епископ Исаак, че иззетите съоръжения ще бъдат монтирани в двора на църквата "Св. Ана" в селото.
"Елементите бяха преместени, защото получихме сигнал, че стоят върху общински имот", каза пред БТА заместник-кметът на община Невестино Йордан Глогов. Според него, общинските служители не били уведомени за намеренията на ръководството на детското селище. "Всички съоръжения са прибрани в общината и при предоставяне на документ за собственост ще бъдат върнати", каза още пред БТА Глогов.