Парламентарната група на "БСП за България" се обърна към председателите на комисиите по външна политика и отбрана Бойко Борисов и Христо Гаджев с искане за изслушване на съвместно заседание на министъра на отбраната Тодор Тагарев по въпроси, свързани с националната сигурност, съобщиха от пресцентъра на БСП.
"Във връзка с повишения обществен интерес по отношение на националната сигурност и предизвикателствата в региона се обръщаме към Вас с искане за провеждане на съвместно заседание на Комисията по външна политика и Комисията по отбрана на 49-ото Народно събрание, на което да бъде изслушан министърът на отбраната г-н Тодор Тагарев, по въпроси, свързани с националната сигурност на Република България, позициите на България по новите регионални планове за защита на територията на НАТО с определени сили с висока степен на готовност, както и сигурността в Черноморския регион", заявяват социалистите.
От политическата сила настояват да получат актуална информация в контекста на динамиката на събитията и изявленията на министъра относно създаването на условия бойната група на НАТО да се увеличи до бригада с привличането на формирования на съюзниците, както и създаването на многонационален дивизионен щаб в района на военните поделения край Кабиле и Безмер.
На 9 август жители на Ямбол и представители на политически партии излязоха на протест срещу базиране на многонационален дивизионен щаб на НАТО    край града по повод изказване на министъра на отбраната Тодор Тагарев. На следващия ден от пресцентъра на областната администрация в Ямбол информираха, че в писмо до областния управител министър Тагарев е заявил, че към момента не съществуват планове за изграждане или развръщане на многофункционален дивизионен щаб на НАТО в или около Ямбол. Анализират се възможностите за мястото, където да бъде разположена многонационалната бойна група, посочва Тагарев.