Художествена галерия – Добрич е инициатор и домакин на пленер „Хартията“ под мотото "Хартията - Дом за спомени". Партньори в начинанието са хотел „Вила ди Полета“ и Община Добрич. Това става ясно от съобщение във фейсбук страницата на културния институт. 
„Хартията“ е тема, по която Художествена галерия – Добрич работи от 1995 г. Десетилетия галерията активно организира международни пленери и изложби на тема „Хартията“, в които участници са художници от 17 страни. 
В настоящото издание ще участват Валентин Асенов - Хъкъла, Вержиния Маркарова, Деси Денева, Евелина Ханджиева, Кая Ценкуловска, Милена Алджабари, Павлина Сърбова, Тодор Овчаров, Янко Ненов и Yuelai Ruan от Китай, се посочва още в съобщението.
Проектът носи заглавие „Хартията - дом за спомени“ и акцент в него е способността на хартията да съхранява истории, да запечатва емоции и моменти. Използвайки богатите възможности, изобилието на качества, съвременното тълкуване и концептуално третиране на материала, темата на тазгодишното издание предоставя неограничени възможности на авторите в избора на творчески подход и техники за постигането на определено въздействие при създаването на творбите си.
Художниците ще творят при отворени врати, пред погледите на зрителите в работната атмосфера на една от залите на Художествена галерия - Добрич, което ще даде възможност за проследяване на целия творчески процес - от възникване на идеите до визуалната им реализация, става ясно от публикацията. 
Програмата включва пет вечерни срещи, в които участниците ще представят пред публика свои идеи, проекти и творчески опит, виждания за изкуството и в частност за работата с хартия. 
Изложбата с творбите създадени по време на пленера ще бъде открита на 7 септември. Началото на пленера е 31 август.  
Пленерът "Хартията", който събира десет именити графици в Добрич, през предното си издание изпрати "Следи и отпечатъци" към идващите поколения творци.