Микрофестивалът „Нови тъкачи“ се организира на 30 септември от 19:30 ч. в бъдещия Център за съвременно изкуство „Кристо и Жан-Клод“ – сградата на бившия Техникум по текстил в Габрово. Това съобщи за БТА Мая Иванова от екипа на организаторите. 
На 30 септември някогашната текстилна столица на България Габрово посреща микрофестивала „Нови тъкачи“, преплитащ концерти, визуално изкуство и диджей сет в многопластово артистично преживяване. Събитието преобразява  застиналата във времето производствена зала на втория етаж на бившия Техникум по текстил, а една от запазените тъкачни машини става част от декора, посочват организаторите. 
В 20:00 ч. ще бъде изнесен концерт на джаз пианиста, композитор и преподавател Теодор Петков – Тото, след него ще се изяви етно-джаз дуото Белева и Хаджигрудев, вплитащо звуците на гъдулка и контрабас. Финалът на вечерта ще постави Балкантон винил парти на DJ Skill.
По време на проявата художникът Невена Екимова ще представи изтъкани текстилни скулптури, създадени от рециклирани материали. 
Организаторите определят инициативата като артистична авантюра, а зад нея стоят фотографа Росина Пенчева и музиканта Васил Хаджигрудев.
„За нас създаването на неочаквано свежа обстановка и неповторимо преживяване е ключът както към ангажирането на нови публики, така и към вплитането на изкуство, архитектурно наследство и екология в естествената тъкан на Габрово“, споделят Пенчева и Хаджигрудев. „Такъв е случаят и с текущия процес по превръщането на бившето текстилно училище в Център за съвременно изкуство „Кристо и Жан-Клод”, носещо името на световния габровец Христо Явашев”, допълват организаторите.
Културната програма на микрофестивала „Нови тъкачи за Габрово“ е селектирана и продуцирана от родената в Габрово Росина Пенчева през инициираната от нея  платформа Capturing Creativity. 
Входът за целия фестивал „Нови тъкачи за Габрово“ е безплатен, а партньори на инициативата са намиращите се в Габрово Музей на хумора и сатирата, бъдещия Център за съвременно изкуство „Кристо и Жан-Клод“, Драматичен театър „Рачо Стоянов“ и „Регионално депо за неопасни отпадъци“, както и платформата „Аларма пънк джаз“, информират организаторите. 
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Култура“ 2023 на Община Габрово и програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации” 2022 на Национален фонд „Култура“, става ясно от информация на уеб страницата на събитието.