Жители на Силистра внесоха жалба в Областната администрация от името на близо 300 свои съграждани във връзка с шума, идващ от отсрещен румънски остров.
Както БТА информира, от няколко дни силистренци се оплакват от силен денонощен шум. Причината за това е петдневен ежегоден музикален фестивал, който се провежда на острова. 
В жалбата си до областния управител недоволните искат съдействие за „спиране на тормоза“. Те очакват местната и държавната власт да проведат нужните разговори с румънската страна и проблемът да бъде решен до следващото издания на фестивала.
„За нас не е редно събитие от такъв мащаб да не бъде съобразено с жителите на нашия град. За румънците е приемливо, защото най-близките техни населени места са на разстояние от 6-7 километра от острова. В Силистра обаче кварталите, разположени край реката, са на няколко стотин метра. Шумът е много силен и не спира почти през цялото денонощие“, каза за БТА един от вносителите на жалбата.
Миналата седмица областният управител Минчо Йорданов изпрати официално писмо с информация и аргументи до вицепремиера Мария Габриел, а кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов – до румънските власти, в област Констанца. От тях бе поискано съдействие за намаляване на децибелите в късните нощни часове, за да има спокойствие за гражданите. С проблема бяха ангажирани почетният консул на Румъния инж. Стефан Райчев, както и народният представител Стоян Георгиев.
Днес пред журналисти Минчо Йорданов заяви че е поискал от специализирана фирма да замери шума в 8 точки от града. Очаква се анализът на резултатите, за да станат ясни параметрите на проблема. 
Фестивалът трябва да завърши утре. Той се провежда ежегодно от десетина години. И в предишните му издания имаше протести на граждани, но те не дадоха резултат.