В поповско село подготвят флоралния фестивал „С хоро и песен във Водица всяка есен“. Както и досега деветото издание на националния форум е с конкурсен характер, съобщиха организаторите от народно читалище  “Просвета - 1894” в селото. 
Националният фестивал се провежда с подкрепата на Община Попово и кметството в село Водица и ще бъде на 23 и 24 септември. Той ще премине под патронажа на кмета на община Попово Людмил Веселинов.
Според статута фестивалът включва 13 категории на изява. Заявки за участие се приемат до 25 август. 
Да съхранява и популяризира уникалността на българския фолклор е една от целите на фестивала. Форумът трябва да стимулира интереса, любовта и участието на поколенията в изучаване, съхраняване и популяризиране богатството на музикалния, танцов и словесен фолклор. Заедно с това той дава възможност за изява на таланта на малки и големи и съдейства за подобряване на културния обмен между участниците във фестивала, каза Каталина Петрова – представител на културната институция-организатор. 
Екипът на читалището си поставят задача фестивалът да се утвърди като значимо събитие в културния календар на община Попово, в регионален и в национален мащаб. Той да бъде място за среща на традициите от различните населени места и области, с цел да се представи богатството и пъстротата на българския фолклор.
Изпълненията на участниците ще се оценяват от петчленно жури с председател акад. проф. д-р Любен Досев –преподавател по кавал, диригент народни оркестри и камерни ансамбли. В състава на журито влизат още доц. д-р Димо Енев Енев–хореограф в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” и балетмайстор във ФА „Тракия”  от Пловдив; Таня Досева – вокален педагог, преподавател по народно пеене, диригент на народни хорове, солистка на Конушенски народен оркестър; Искра Тодорова – етнолог, уредник в отдел „Етнография” в музей на градския бит в Русе и Драгомир Славчев – председател на НЧ” Просвета -1894” в село Водица. 
Осигурен е награден фонд. Ще бъдат присъдени специални награди, както и такива за най-възрастен и най-млад участник.