Митнически служители задържаха 8940 дрехи, маратонки и парфюми с лога на различни защитени търговски марки в района на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин – Калафат, съобщиха от Агенция „Митници“.
На 15 август около 2:30 часа в района ГКПП „Дунав мост 2“ митнически инспектори спират за щателна митническа проверка на влекач с полуремарке с нидерландска регистрация. Водачът е румънски гражданин и е заявил, че превозва групажна стока от България за Германия. В хода на проверката в товарното помещение сред обявената стока са открити 12 палета с кашони, съдържащи 8086 дрехи и маратонки, както и 854 парфюма, носещи обозначенията на 40 различни търговски марки, уточняват от агенцията. 
Стоките са задържани поради възникнало съмнение, че се превозват в нарушение на Регламент на Европейския съюз относно защитата на правата върху интелектуалната собственост. Работата по случая продължава с уведомяване на притежателите на търговските марки.
От началото на годината това е първи случай, при който митничарите на ГКПП „Дунав мост 2“ задържат дрехи и маратонки, и трети случай на задържани парфюми с лога на различни защитени търговски марки, сочи справка на БТА на официалния сайт на Агенция „Митници“. На 20 март на същия граничен пункт са задържани 1803, а на 12 август т.г. - 3742 „маркови“ парфюма. Общото количество задържани фалшиви парфюми при трите случая е 6399.