Тазгодишният фестивал на народната носия в Жеравна е посетен от около 35 000 души, съобщиха от пресцентъра на областната полиция в Сливен. От полицията са осигурили контрол от 18 до 20 август, за това време не са допуснати нарушения, инциденти и пътни произшествия, и е осигурен добър обществен ред.
XV-тото издание на Международния фестивал на фолклорната носия в местността Добромерица край селото започна на 18 август и пренесе хилядите си посетители в типичната атмосфера от времето на Възраждането, съобщиха от пресцентъра на Община Котел. Тридневната програма започна с изпълнението на осемгодишния сливенски гайдар Кристиян Стоянов, приемане на нови членове в сдружение „Пазители на българщината" и връчването на годишното отличие "Апостол на българщината". Тази година с него бе удостоен бизнесменът Любомир Пашов, а то ще му бъде официално връчено на 26 август по време на фестивала „Звезди под звездите" в еленското село Раювци.
И през тази година по време на фестивала имаше изпълнения на множество фолклорни формации от страната, игри, песни, танци, разнообразни и интересни конкурси и надигравания.
Организатор на събитието е Фондация „Българе", а домакини са Национален фолклорен ансамбъл „Българе“. Събитието е сред най-популярните във фолклорния фестивален календар у нас и се очаква с нетърпение от хилядите си почитатели, посочват организаторите.