Заседанието по делото за попечителство върху Русия ангел Мария в съда в Лариса приключи без решение. Засега няма решение на съда. Очаква се той да се произнесе след около месец, съобщи TV7.

Делото за попечителство над Мария започна малко след 12 ч. днес. За да настоява Мария да остане в семейството, в съдебната палата на Лариса се яви само мнимият баща на Мария Христос Салис, който беше докаран рано сутринта от затвора. Майката Елефтерия Димопуло не дойде, но по информация на TV 7 след дни тя ще се изправи пред Темида за друг случай, свързан с трафик на дете.

В съдебната зала бяха допуснати само адвокатите на двете страни. Самият Христос Салис не каза и дума пред магистратите. Оказа се обаче, че противно на информацията от последните дни, държавата България, а не биологичното семейство на Мария, е страна по делото и иска детето да бъде предадено на институциите у нас.

Малко вероятно е биологичните родители на Мария да я получат обратно заради условията, при които живеят, дори и тя да бъде върната у нас.

Междувременно друго бебе - Соня, беше намерено в ромски катун край Катерини. Гръцките власти вече изразиха съмнение, че това дете също е уредено от семейството, което днес иска Мария.

Сагата с "русия ангел" започна през октомври миналата година, когато Мария бе намерена в ромски катун до Фарсала, докато полицията търсеше наркотици. Необичайните цветове на детето на фона на мнимите му родители в крайна сметка доведе до ДНК тест. Според него тя е дете на Сашка и Атанас Русеви от Николаево, които имат още няколко деца албиноси. Двамата твърдят, че не са продавали дъщеря си на гръцките роми, а не са имали пари да гледат детето и го оставили за малко. Семейството на Елефтерия и Христос пък настоява за попечителство над Мария, което би могло да смекчи обвиненията в отвличане и документни измами.

По информация на TV7 Министерството на външните работи на България следи случая с особено внимание и оказва съдействие на адвоката на Русеви, които твърдят, че си искат детето обратно. В момента Мария продължава да бъде под закрилата на организацията "Детска усмивка" в Атина.

Дали става дума за трафик на деца обаче? Отговорът дойде преди дни, когато гръцките власти съобщиха за второ българско дете, намерено в ромски катун край Катерини, а по неофициална информация семейството го получило от мнимата майка на Мария, която го взела от българка. Властите се усъмнили, защото семейството от Катерини се опитало да регистрира детето в общината, а родителите били на възраст. Никой не повярвал, че на 60 години имат бебе. При ареста си те казали, че Соня е била донесена от друга ромка, а тя самата го взела от българска ромка. Бебето не е русо като Мария, но е много красиво. В момента се намира в приют за бебета в Солун.

Според гръцката полиция ромското семейство, при което е открита Мария, е получавало хиляди евро помощи за многобройните си деца.