Електроразпределителните дружества дезинформират и не плащат дължимите суми на НЕК, става ясно от съобщение на компанията, изпратено до медиите.

"Днес в НЕК ЕАД бе получена сумата от 32 милиона лева от EВН Електроснабдяване. Платежното нареждане е предложение за заем. Следвайки закона НЕК ЕАД не може да приеме това предложение", се посочва в съобщението.

"Също така тази сума е малка част от размера на задължението на ЕВН Електроснабдяване към Национална електрическа компания ЕАД. Нашата компания продължава да смята, че задълженията на ЕВН Електроснабдяване, ЧЕЗ Електро България и Енерго–про ще бъдат погасени в пълния им размер съгласно Указанията на ДКЕВР", се казва още в него.

Днес изтича срокът, който правителството даде на трите ЕРП-дружества – ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-про – за да се издължат към НЕК. Задълженията им към държавната компания възлизат на 320 милиона лева.

В края на миналата седмица министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев изрази притеснението на държавата от "своеволията на ЕРП-дружествата", които нарушават законите и не спазват ангажиментите по договорите си. Той уточни, че става въпрос за една методика за компенсирането на изкупуването на електрическа енергия от ВЕИ, която е действала по времето на ГЕРБ /2012-2013/. Тази методика пада с решение на ВАС и възоснова на него, ЕРП-дружества своеволно започват да компенсират своите разходи като не заплащат по фактурите на НЕК.

"На моя въпрос защо го правите, те отговориха, че трябвало да си компенсират разходите. Никъде ВАС не е казвал, че те трябва да компенсират своите разходи като прихващат от НЕК, подчерта той. Това води до един дисбаланс в системата. Според мен действията на трите ЕРП дружества, които изглеждат координирани, имат за цел да дестабилизират системата. Енергийната система е част от националната сигурност", категоричен бе министър Стойнев.