За поредна четиринадесета година вярващи изминаха поклонническия път "Рилският Чудотворец" от София до Рилския манастир, който завършва днес, на празника Преображение Господне. В чест на най-почитания български светец - св. Иван Рилски, в дните от 1 до 6 август, поклонниците извървяха пеша разстоянието, преминавайки през три планини – Витоша, Верила и Рила.
Около 150 души са се включили тази година в поклоническия поход, каза пред БТА Ивайло Ганчев, един от организаторите. Той посочи, че от четири- пет години в похода, от средата на пътя, се включва и група от Варна.
"Времето беше с нас, не ни беше горещо, успяхме да се приберем в манастира преди дъжда", каза още Ганчев. Той посочи, че походът е съвпаднал с работни дни и повечето от участниците са се включвали в него извън работно време.
Поклоническият поход "Рилският Чудотворец“ започва на 1 август, в първия ден на Богородичния пост. Той представлява академичен продукт на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски“.
Пешеходното поклонение от София до Рилския манастир, съпътствано от богослужения, молитвени песнопения и четене на акатиста на св. Йоан Рилски се прави от 1 до 6 август.
Днес участниците в поклонението са присъствали на утреня и Божествена архиерейска Света литургия в съборния храм на Рилския манастир. Предстои да бъде направено и традиционното литийно шествие до гроба на св. Йоан Рилски.