Рок музика от група „Калибърти“ ще звучи в третата вечер на международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ в Боровец. На сцената днес ще се качат Джейми Рашед (вокал), Алекс Валериев (соло китари и вокал), Антон Пиперов (бас китара, клавир и вокал) и Алекс Ван Лазаров (барабани и вокал), съобщават организаторите.
По думите им музикантите се вдъхновяват от образци, създадени през 70-те и 80-те години на 20-и век, като добавят елементи от съвременните хард и хеви течения.
Третата фестивална вечер ще продължи с изпълнения на Zone C – групата, създадена през 1992 г. от пианиста и композитор Васил Пармаков (1961-2016). Пред публиката в Боровец тя ще излезе в състав Стоян Янкулов-Стунджи (барабани, перкусии), Веселин Веселинов-Еко (бас), Васил Спасов (пиано, синтезатори) и Мирослав Иванов (китари).
Основаната през 1995 г. от Христослав Галилеев-Гальо формация „Дърти пърчис“ също ще се качи на сцената на джаз фестивала „Д-р Емил Илиев“ днес. В групата се включват музикантите Памел Меган (вокал), Николай Воденичаров-Никеца (вокал), Христослав Галилеев-Гальо (бас), Николай Данев (барабани), Илия Лазаров (клавишни), Наско ди Стефано (китара), Георги Ангелов (тромбон), Тодор Бакърджиев (тромпет) и Иван Йорданов (саксофон).
В съпътстващата програма на джаз фестивала в Боровец днес е и лятната джаз академия за деца. Тази година тя ще бъде водена от Виолета Ангелова.
Връзката между джаза и класиката бе сред акцентите на музикалния форум във вечерта на 5 август. Българо-германският септет „Пресечни точки“ изсвири пиеси от джаз китариста Пат Матини в оригинални аранжименти на Румен Бояджиев-син и Константин Владигеров, джаз произведения на Абдула Ибрахим в аранжимент на Георги Корназов. Музикантите представиха и авторска музика. Васил Петров също се качи на сцената в Боровец. С него бяха Йордан Тоновски (пиано), Христо Минчев (бас), Кристиан Желев (ударни) и Венелин Георгиев (саксофон). Вечерта завърши с изпълнения на VSOP („Варна суинг оркестра проджект“), като формацията продължи да забавлява публиката и след няколко краткотрайни прекъсвания в електрозахранването.
Писателят Георги Господинов и преводачът Анджела Родел се срещнаха с гости и жители на Самоков в съботния ден. Разговорът им с читателите бе част от съпътстващата програма на джаз феста през деня. Сред обсъдените теми бяха тези за носталгията, изкуството на превода и книгата „Времеубежище“, с която Господинов и Родел спечелиха тазгодишната международна награда „Букър“.  / ГН