„Болярските съкровища на средновековния Мисионис“ е книгата на археолозите проф. Николай Овчаров и Стефан Иванов, която бе представена днес от авторите в рамките на Алеята на книгата във Варна. Тя достига до читателите благодарение на издателство „Славена“. Гост на представянето ѝ бе и кметът на Община Търговище д-р Дарин Димитров, който оправи покана към варненци и към всички българи, да посетят Мисионис, да разгледат разкопките на крепостта и да си представят блясъка на Средновековна България.
Това е четиво за широката публика, но би вършило работа и на историците, разказа за БТА проф. Николай Овчаров. Според него в книгата са представени съкровища, открити както в, така и около Мисионис. Стефан Иванов допълни, че досега са намерени повече от 4 хиляди предмета, които показват, че през Средновековието градът е бил голям търговски и духовен център. 
Всъщност, това са болярски съкровища от края на 14 век, които свидетелстват за османското нашествие, разказа още Овчаров. Той припомни, че в района на Варна са открити много такива – заровени на малка дълбочина, докато болярите са бягали към Влашко. Аналогична е и ситуацията около Мисионис, който по време на Второто българско царство е бил основният град между Варна и столицата Търново, през който са преминавали стоките, пристигнали по море, обясни археологът. Той допълни, че това е било и голямо духовно средище, като уточни, че до момента са открити 3 големи базилики (едната от които епископска) от 5-6 век, както и една средновековна църква. 
За Мисионис тепърва ще се говори, убедени са двамата археолози. Проф. Овчаров допълни, че всеки момент се очаква да излезе актът за собственост на обекта. Той съобщи още, че двамата със Стефан Иванов вече подготвят и по-голяма книга, в която ще представят подробно това, което са научили досега за средновековния български град.