Изключителен интерес предизвика срещата разговор с писателя Георги Господинов в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ в Самоков. Господинов се срещна с граждани, гости на града , културни дейци и журналисти. Обект на обсъждане бе и Международната литературна награда „Букър“ за романа „Времеубежище“.
Господинов бе удостоен от доктор Татяна Илиева, директор на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“, с награда на името на д-р Емил Илиев. Писателят получи и подарък щампа на Станислав Доспевски от директора на Исторически музей – Самоков Веселин Хаджиангелов. 
„Докато писах романа си, аз не знаех, че се задава КОВИД-19, но усещах, че нещо ще се случи. Писах за вируса на миналото, който ще дойде, и всички ще влезем в пандемия“, каза по време на представянето на романа си Георги Господинов.
"В момента в света една от болестите, които най-бързо се разпространяват, е болестта на Алцхаймер, деменцията. Това е естествено, защото е свързано с остаряването на населението, хората живеят по-дълго и забравят повече. Има и метафорична страна - миналото, то започва да се връща много по-силно. Ако забравяме това, което ни се е случило, то ще ни се случи втори път", каза още писателят. Той допълни, че никой не може да влезе два пъти в едно и също минало, то вече е друго минало, то вече не трябва да се случва отново.
На събитието присъства и преводачът на романа „Времеубежище“ Анджела Родел. Тя разказа за съвместната си работа с Георги Господинов. „Работихме в тесен синхрон“. Господинов допълни, че всички негови книги са трудни за превод. „За мен е важно всяко изречение да е хубаво само по себе си и да води до друго изречение“, посочи още той.
„Част от моите книги са моят опит да разбера моите родители и се надявам моята дъщеря да разбере мен“, посочи Господинов. 
На въпрос от публиката към кое време би искал да се върне, писателят отговори, че ние всеки ден пътуваме чрез спомените си. „Ние не живеем в едно време, ние живеем в различни времена, аз се сещам за детството си през ден, ако ли не и всеки ден, това не е ли пътуване през времето“, отговори Господинов. 
БТА припомня, че срещата с Георги Господинов бе част от програмата на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“, провеждащ се в курортен комплекс „Боровец“.
Българско-германският септет „Пресечни точки“ открива джаз фестивала. 
Както БТА писа, предишните две награди на името на д-р Емил Илиев бяха връчени снощи на откриването на фестивала от заместник-министъра на културата Виктор Стоянов. Носители са бигбенд Благоевград и победителката във формата „Гласът на България“ Жаклин Таракчи.