Премиерата на „Мадам Бътерфлай“ постави началото на летния фестивал "Опера на върховете – Белоградчишки скали". За осми път първият двор на Белоградчишката крепост се превръща в музикална сцена за любителите на оперното и балетно изкуство от близо и далеч. 
Маестро Пламен Карталов, създател на фестивала “Опера на върховете – Белоградчишки скали“,  сподели за БТА, че за първи път се осъществява международен проект с творци от Република Корея в новата постановка на операта „Мадам Бътерфлай". „Тя е един истински оперен връх, който посвещаваме на 100-годишнината на великата Мария Калас!“, допълни той.
Сливането на природата и музиката се превърна във феерия за публиката. С талант и майсторство солистите, хорът и оркестърът на Софийската опера и балет разказаха вълнуващата история на Чо-Чо-Сан на композитора Джакомо Пучини.
Постановъчният екип на „Мадам Бътерфлай“ е от Република Корея. Режисьор е Гап-гюн Джонг - директор и художествен ръководител на Операта в Тегу, Република Корея. Сценографията е на Хьон-джонг Ким, а костюмограф е Джае-хи Ли.
Гост на премиерата беше посланикът на Република Корея Негово Превъзходителство Джонгин Бе.
Аплодисменти в петък вечерта заслужиха оперната прима Цветана Бандаловска в ролята на Чо-Чо-Сан, Даниел Острецов в ролята на Пинкертон, Кирил Манолов в ролята на Шарплес и Весела Янева като Сузуки. Диригент бе Андрей Галанов.
Премиерният спектакъл на операта "Мадам Бътерфлай" от Пучини ще се играе още на 5 и 6 август. Във втория спектакъл корейското сопрано Лила Лий влиза в образа на мадам Бътерфлай, Емил Павлов като Пинкертон, Венцеслав Анастасов като Шарплес, Мария Радоева като Сузуки.
Оперната прима Йорданка Дерилова ще излезе в ролята на Чо-Чо-Сан в третото представление на 6 август заедно с Даниел Острецов (Пинкертон), Кирил Манолов (Шарплес) и Весела Янева (Сузуки).
Ролята на Долоре - син на Чо-Чо-Сан, се изпълнява от малката Ася от Белоградчик.
„Опера на върховете“ продължава с балетните спектакли „Кармина Бурана“ от Карл Орф (на 11 и 13 август) и „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус  (на 12 август).