Спектакълът "Самсон и Далила" от Камий Сен-Санс с диригент маестро Иван Кожухаров днес ще постави начало на четвъртото издание на фестивала "Опера на светилището" на откритата сцена, изградена на територията на тракийския мегалитен комплекс Бегликташ. 
Продукцията на Държавна опера - Бургас, която се играе за първи път на сцената на бургаските музикални празници "Емил Чакъров" през 2017 г., залага на режисурата на доц. д-р Александър Текелиев, както и на оригинална сценография и пищни костюми, дело на румънката Каталин Арборе. Драматичната история на юдея, надарен с божествена сила – Самсон, и красивата филистимка, която използва женския си чар, за да го изкуши, измами, предаде и погуби – Далила, се базира на библейски сказания от Стария завет.В главните роли на 5 август ще влязат утвърдени оперни певци. Мецосопраното Даниела Дякова ще се превъплъти в образа на Далила, а в този на Самсон ще бъде солистът на Софийската опера и балет Костадин Андреев. Другите основни роли са поверени на баритона Александър Крунев, басовете Делян Славов, Иван Грозев и Диман Панчев, както и тенорите Любомир Тодоров и Милен Динолов.
Хореограф на спектакъла е Галина Калчева, диригент на хоровия състав - Александър Чепанов, а концертмайстор на оркестровия състав на Държавна опера – Бургас е Христо Белчев. Помощник-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов.
Както БТА писа, организатори на фестивала са Държавна опера - Бургас и Община Приморско. В програмата на "Опера на светилището" са още оперите „Набуко“ и „Трубадур“ от Верди с представления на на 12 и 26 август, както и "Кармен" от Жорж Бизе на 19 август.