В България ще бъдат доставени единствено ваксини срещу COVID-19, които вече са платени и трябваше да получим през 2022 г. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването по повод тиражирана информация в публичното пространство, че държавата дава 140 млн. лв. за ковид ваксини и изказаните предположения, че „най-вероятно сумата е предназначена не за заплащане на вече поръчани ваксини по програмата за европейска солидарност, а за нови, които страната ни ще заяви в следващите месеци“. 
Европейската комисия приключи успешно преговорите с производителя на ваксините и подписа Допълнително споразумение 5 към Споразумението за закупуване, последващо развитие, производство и опции за закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 за държавите членки на ЕС (SANTE/2021/03/020), посочиха още от пресслужбата. Съгласно клаузите на Допълнително споразумение 5, държавите членки следва да заплатят такса за преобразуване от задължителни доставки на дози ваксини на доставки по желание. Стойността на тази такса за България е 134,2 млн. лв., които вече са изплатени, а средствата са били предвидени в централния бюджет. 
В резултат на участието на България в Допълнително споразумение 5, в страната ни ще бъдат доставени вече заплатени и отложени количества ваксини, които трябваше да получим през изминалата 2022 г.
До изтичането на договора с производителя - „Пфайзер“, през 2026 г., България няма да получава нови доставки, освен ако страната ни изрично не пожелае това, според нуждите на населението, допълниха от пресслужбата.
С предоговарянето на условията, през следващите три години България ще има гарантиран приоритетен достъп до нови адаптирани ваксини,  произведени от същия производител, за всички бъдещи варианти на вируса, при евентуална нужда и желание, изявено от страната ни.
В резултат на последователните усилия и категоричната позиция на МЗ, България спести 188 млн. лв., които трябваше да бъдат платени по договора с производителя за доставка на ваксини срещу COVID-19 през 2023 г.
Още през май тази година министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев посочи тези клаузи, договорени в Допълнителното споразумение от страна на Европейската комисия. 
Месец по-рано – през април 2023 г. министърът на здравеопазването на Полша Адам Ниеджиелски, който посети България, изрази подкрепата на Полша към България в преговорите за изменение на договора, сключен между Европейската комисия и „Пфайзер“. Обща позиция, свързана със свръхизлишък на ваксини, беше изразена в декларация на България, Полша, Литва и Унгария в рамките на редовното заседание на Съвета на здравните министри на ЕС, което се проведе на 14 март 2023 г. в Брюксел.